top of page

Wat is het verschil tussen een interieurstylist, ontwerper & architect?


Interieurstylist, interieurontwerper en architecten hebben allemaal verschillende rollen bij het creëren van ruimtes, maar hun verantwoordelijkheden en expertisegebieden verschillen.


Wat doet een interieurstylist?

Een interieurstylist is, zoals de naam al zegt, gespecialiseerd in het decoreren en stylen van bestaande ruimtes. Ze werken voornamelijk met meubels, accessoires, kleurenschema's, en decoratieve elementen om een ruimte mooi en functioneel te maken. Interieurstylisten hebben een goed gevoel voor esthetiek, trends en kleurencombinaties. Ze kunnen advies geven over meubelstukken, stoffering, verlichting, en andere decoratieve elementen om een

ruimte aantrekkelijk te maken.


Wat doet een interieurontwerper?

Een interieurontwerper gaat nog net een stapje verder, deze heeft een bredere verantwoordelijkheid dan een interieurstylist. Ze zijn gespecialiseerd in het creëren van functionele en esthetische interieurs. Interieurontwerpers werken niet alleen met decoratieve elementen, maar kijkt ook naar de functionaliteit van de ruimte, indeling van meubels en apparatuur, houden hierbij ook rekening met de andere ruimtes in het huis en werkt daarnaast ook met licht (natuurlijk en kunstlicht), kleuren en materialen.

Interieurontwerpers hebben vaak kennis van bouwvoorschriften en materialen. Ze kunnen samenwerken met architecten en andere professionals om ervoor te zorgen dat het interieurontwerp naadloos aansluit op de architectuur van het gebouw.


Wat doet een architect?

Een architect is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen en plannen van gebouwen en andere structuren. De titel 'architect' is een beschermde titel waarvoor een bepaalde opleiding en werkervaring vereist zijn. Ze zijn verantwoordelijk voor zowel het exterieur als het interieur van het gebouw. Architecten hebben veel kennis van bouwvoorschriften, structurele integriteit, materialen, en technische aspecten van bouwen. Ze kunnen zowel de esthetische als functionele aspecten van een gebouw ontwerpen. Terwijl interieurontwerpers zich vooral richten op het interieur, omvat het werk van een architect zowel het ontwerp van het gebouw als het interieur.


Kort samengevat, een interieurstylist richt zich voornamelijk op decoratie, een interieurontwerper focust op zowel decoratie als ruimteplanning, en een architect ontwerpt en plant zowel het exterieur als het interieur van gebouwen. Het is ook belangrijk op te merken dat er vaak overlappingen zijn tussen deze disciplines, en professionals kunnen samenwerken om een compleet ontwerp te creëren dat zowel functioneel als esthetisch is.


bottom of page